Balsai Móni gyógyszere a szeretet

Balsai Móni gyógyszere a szeretet

Balsai Móni a számos nemzetközi díjat nyert Liza, a rókatündér című film főszereplőjeként lett népszerű. A márciusban bemutatott Hat hét című filmdrámában az örökbefogadó anyát játssza, az elmúlt héten pedig közönségdíjat nyert a Shirley Valentine monodrámában nyújtott kiemelkedő alakításáért a tatabányai MOST Fesztiválon.

Gratulálok a díjhoz! Milyen visszajelzést jelent ez az elismerés?

Nagyon boldog vagyok, hiszen mi, színészek a közönségnek, a közönségért játszunk. És ez díj visszajelzés, hogy érdemes csinálni… Magát Willy Russell darabját is nagyon szeretem, és az eljátszásának ötlete a covid-járvány alatt született. Férjemmel, Ujj Mészáros Károllyal akkor kerestünk egy olyan darabot, amely utaztatható, s önállóan is előadható. Mindkettőnknek nagyon megtetszett a Shirley Valentine, amely a közönség visszajelzése alapján egy remek hangulatú szeretetcsomag. Vagy inkább gyógyszer, mert annyi energiát ad. És hogy mennyire szeretik, azt meg is mutatták, s nem csak a Centrál Színházban, hanem a múlt heti fesztiválon is.

Nyolc éve forgatták a férje rendezte Liza, a rókatündért, ami nem egy szokványos vígjáték. Számítottak ilyen nagy sikerre?

Hát tényleg nem szokványos… Reménykedtünk abban, hogy szeretni fogják a nézők, de ilyen hatalmas sikerről csak álmodoztunk. Minden szempontból nagyon emblematikus film lett. S nem csak a közönségnek tetszett,  56 fesztiválon összesen 38  díjat nyert.

Sokkal nehezebb a témája a Szakonyi Noémi Veronika rendezte Hat hét című filmnek, amely már a hazai, márciusi bemutatója előtt több nemzetközi fesztiválon szerepelt sikerrel. Hogyan fogadták a magyar nézők ezt a nem könnyed szórakozást ígérő filmet?

Nagyon pozitívan. Én is nagyon sok üzenet kaptam nézőktől, hogy mennyire megérintette őket ez a film, amely egy újszülött gyermek örökbe adásáról szól. Egy fiatal lány szemszögén keresztül követi végig a szülés utáni, az örökbeadó és örökbefogadó szülőknek egyaránt érzelmileg megterhelő hathetes időszakot, amikor az életet adó anya még meggondolhatja magát. Úgy tudom, ilyen szempontból még nem készült film, pedig nagyon fontos bemutatni, hogy mi él át egy örökbe adó anya, mert nagyon sok előítélet van. A Hat hét nem ítélkezik, hanem bemutatja, hogy a legnehezebb helyzetben is lehet jó megoldás. A nemzetközi fogadtatása nagyon jó, már több díjat nyert. Az első filmes főszerepét játszó Román Katalin elnyerte a legjobb színésznő díját a Boszporusz Filmfesztiválon, itthon pedig  a Magyar Filmkritikusok díját is. Már harminc országban fogják bemutatni…

Az újabb siker után mire készül, milyen feladatok várják?

Most elsősorban a húsvétra. Anyaként csodálatos dolog az ünnepekre készülni. Nagyon várom, sok játékot, családi programot kitaláltunk. Vasárnap és hétfőn is játszom a színházban, de ez a színészi pálya velejárója, amikor az emberek pihennek, mi szórakoztatunk. Ebben a színházi évadban új bemutatóm nem lesz, a következő szezon programja pedig még nem alakult ki. Annyit azonban már most tudok, hogy lesz bőven feladatom.


Írta | Salánki Miklós
Forrás | magyarhirlap.hu

Videó bezárása